روابط سوئیس و اتحادیه اروپا روی لبه تیغ
چهارشنبه 8 دي 1400 - 23:19:44
خبرگزاری رویترز به نقل از «ماروس سِفکوویچ» (Maros Sefcovic) در مصاحبه با روزنامه اشپیگل آلمان نوشت: روابط اتحادیه اروپا با سوئیس می تواند در صورت شکست در مذاکرات بر سر جایگاه سوئیس در بازار داخلی اتحادیه اروپا در مسیر فروپاشی حرکت کند.

اتحادیه اروپا سالها تلاش کرده توافقی بدست آورد که مجموعه از توافقات دو جانبه با سوئیس را محدود و این کشور را وادار می کند تا تغییراتی را در زمینه مقررات بازار مشترک بپذیرد.

مذاکرات برن با اتحادیه اروپا به عنوان بزرگترین شریک تجاری اش مه (اردیبهشت) گذشته به دلیل نگرانی ها درباره واگذاری بیش از حد استقلال و حق حاکمیت این کشور به بروکسل متوقف شد.

سفکوویچ که مسئول امور اتحادیه اروپا و سوئیس است در مصاحبه ای که روز سه شنبه با اشپیگل داشت افزود: اگر مذاکرات جدید به موفقیت نرسد توافقات دو جانبه ای که هنوز هم به قوت خود باقی هستند به تدریج منقضی خواهند شد و روابط دو طرف در مقطعی منسوخ خواهد شد.

وی گفت: اگر سوئیس به مذاکرات جدید متعهد است باید ضمانت دهد که به مقررات بازار داخلی اتحادیه اروپا پایبند است.

اتحادیه اروپا از سوئیس می خواهد درباره همسویی قوانین خود با قوانین اتحادیه اروپا موافقت کند. این خواسته بروکسل همچنین شامل موافقت برن با ایجاد سازکاری برای حل اختلافات و کمک مداوم به صندوق مالی اتحادیه اروپا برای کمک به اعضای فقیرتر این بلوک است.

سفکوویچ بار دیگر این خواسته های اتحادیه اروپا از سوئیس را در مصاحبه با اشپیگل تکرار کرد و افزود: ما نیاز داریم که بدانیم آیا سوئیس در مذاکرات با ما جدی هست یا نه.

نوامبر (آبان- اذر) گذشته اتحادیه اروپا از سوئیس خواست ضرب الاجل مشخصی را برای حل اختلافات بر سر بازار داخلی اتحادیه اروپا تا ماه ژانویه (دی) تعیین کند.

مقام اتحادیه اروپا گفت ما باید بدانیم که سوئیس از مذاکرات چه می خواهد تا معلوم شود که مذاکرات 20 یا 30 سال طول نمی کشد.

روابط اقتصادی اتحادیه اروپا و سوئیس بر اساس توافقات دو جانبه ای است که از بیش از 100 سال پیش تاکنون حاکم بوده و به سال 1972 باز می گردد. شکست در مذاکرات تجاری عضویت کنونی سوئیس در بازار مشترک اتحاد اروپا را که برن علاقه مند به حفظ آن است به خطر خواهند انداخت.

سفکوویچ به عنوان مثال به ابزارهای پزشکی اشاره کرد که فقط در صورتی می توانند در اتحادیه اروپا فروخته شوند که با مجوزها و گواهینامه های منطقی فروخته می شوند و بدون قراردادهای مناسب فروش آنها در این بلوک امکان پذیر نیست.

نگاهی اجمالی به روابط برن- بروکسل

تارنمای یورونیوز درباره تاریخچه روابط سوئیس و اتحادیه اروپا نوشت:
همه چیز از سال 1972 آغاز شد، یعنی زمانی که سوئیس و «جامعه اقتصادی اروپا» که پدر اتحادیه اروپای امروزی محسوب می‌شود، نخستین قرارداد بازرگانی آزاد خود را برای تبادل کالاهای صنعتی و محصولات کشاورزی منعقد کردند. این همکاری هنوز هم ادامه دارد.

در سال 1990 توافق‌نامه‌ای برای تسهیل بازرسی‌های گمرکی و تشریفات تجاری به امضای طرفین رسید و دو سال بعد، سوئیس خواستار آغاز مذاکرات برای پیوستن به «جامعه اقتصادی اروپا» شد. اما مردم سوئیس در یک همه‌پرسی که به همین منظور در پایان همان سال برگزار شد، این خواسته را رد کردند و بنابراین مذاکرات برای عضویت متوقف شد.

مورخان این رویداد را نقطه عطفی در تاریخ روابط سوئیس و اتحادیه اروپا می‌دانند زیرا سوئیس از آن پس مجبور شد که روابط و همکاری‌های خود با اتحادیه را بر اساس فرآیندهای پیچیده‌ای دنبال کند.

دو بار دیگر، یعنی در سال‌های 1997 و 2001 نیز پیشنهاد آغاز مذاکرات برای عضویت سوئیس در اتحادیه اروپا با مخالفت حدود سه چهارم رأی‌دهندگان سوئیسی روبرو شد.

چرا سوئیس با عضویت در اتحادیه اروپا مخالف است؟

یورونیوز نوشت: رد پیشنهاد ادغام در اروپا را می‌توان ادامه سنت دیرینه بی‌طرفی کشور سوئیس دانست. تحت همین رویکرد تاریخی هم بود که سوئیس برای مثال، از شرکت در جنگ جهانی دوم و در جنگ سرد خودداری کرد.

اما امروزه بی‌طرفی سوئیسی‌ها به اندازه گذشته برجسته نیست، بلکه آنچه برای آنها اهمیت بیشتری یافته وابستگی شدیدشان به حفظ حاکمیت و اصول ملی خودشان است. شهروندان سوئیسی همچنین نگرانند که پیوستن به اتحادیه اروپا با ساختار محبوب‌شان یعنی نظام مردم‌سالار و ارجاع‌دهنده مستقیم به رأی شهروندان، سازگار نباشد. در سوئیس که کشور همه‌پرسی نیز خوانده می‌شود، هر چیزی ممکن است موضوع همه‌پرسی باشد.

در واقع سوئیسی‌ها به همکاری اقتصادی با اتحادیه اروپا تمایل دارند، اما از نظر سیاسی نمی‌خواهند عضو اتحادیه اروپا باشند.

http://etefagherooz.ir/fa/News/17386/روابط-سوئیس-و-اتحادیه-اروپا-روی-لبه-تیغ
بستن   چاپ